U bent hier:

24E - Busreis Sauerland - 5 augustus

ALGEMEEN
Het heeft even geduurd dit jaar, maar wij hebben uiteindelijk toch nog een busreis toe kunnen voegen aan het reisprogramma 2024. De bestemming wordt dit jaar het prachtige Sauerland (Duitsland).
Er ligt weer een mooi, afwisselend programma klaar voor een 5-daagse reis. We logeren in Bad Laasphe, in hotel Am Fang. Het hotel biedt een ‘all inclusive’ verblijf; volpension, inclusief consumpties en gebruik van zwembad en sauna.
Het Sauerland heeft een zeer afwisselend landschap, dat voor het grootste gedeelte bestaat uit een middelgebergte met toppen tot ruim 800 meter, met daartussen diepe dalen. Uitgestrekte bossen, groene weiden, glasheldere beken en rivieren, prachtige stuwmeren, het Sauerland heeft het allemaal. Naast deze prachtige natuur zijn er ook pittoreske dorpjes en stadjes en majestueuze kastelen.

REISBESCHRIJVING
DAG 1: HOOFDDORP - BAD LAASPHE
Omstreeks 08:00 uur vertrek vanuit Hoofddorp richting Sauerland. Onderweg maken we een stop voor koffie met gebak.
Vervolgens rijden we door naar Soest (Duitsland), een prachtig, middeleeuws stadje met nog heel veel oude huizen en gebouwen in vakwerkstijl. Deze stad heeft veel te bieden op het gebied van kunst en cultuur, mooie stadsgezichten en bijzondere stadstuinen. De stadsmuren staan nog gedeeltelijk overeind en de Dom met de Romaanse toren geldt als de mooiste van Duitsland. Soest vormt de toegangspoort tot het Sauerland. U heeft hier de gelegenheid om de lunch te gebruiken (niet inbegrepen), op een van de vele pleintjes met restaurants en biergarten.
Na de lunch maken we een stadswandeling onder leiding van een Nederlands sprekende gids ( onder voorbehoud van beschikbaarheid).Vervolgens gaan we weer op weg en rijden we via een mooie route door het Sauerland naar ons hotel in Bad Laasphe waar het diner ons wacht.

DAG 2: BAD LAASPHE EN MARBURG
Na het ontbijt kunt u Bad Laasphe op eigen gelegenheid verkennen. Het oude pittoreske centrum van de stad, met zijn kerk uit de 13de eeuw en het hoog gelegen kasteel Wittgenstein is een bezoek waard.
Aan het einde van de ochtend vertrekken we naar Marburg. De oude bovenstad in het bijzonder, met zijn gerestaureerde vakwerkhuizen uit de periode van de 14e tot de 17e eeuw en historische kerkjes, verwijst nog duidelijk naar de tijd van de Middeleeuwen. We maken hier eerst een rondrit met de Marburger Schlossbahn. Dit treintje rijdt door de hele stad en stopt bij alle mooie bezienswaardigheden van Marburg.
De verdere middag is ter vrije besteding. Marburg is een echte universiteitsstad. De stad is bekend geworden door eerste protestantse universiteit in de wereld. Aan het begin van de 17e eeuw hebben de gebroeders Grimm aan deze universiteit gestudeerd. U kunt het "Grimm-Dich" pad bewandelen. Langs dit pad vindt u allerlei uitbeeldingen van de sprookjes van Jacob en Wilhelm Grimm. Bijvoorbeeld de zeven dwergen van Sneeuwwitje en Assepoester . De Elisabethkerk uit de 13e eeuw is de eerste geheel gotische kerk van Duitsland.

DAG 3: BEZOEKERSMIJN RAMSBECK, WILLINGEN EN HUIFKARTOCHT
Vandaag bezoeken we eerst de Ramsbeck Mijn. Nergens in het Sauerland kan je zoveel kennis opdoen over de mijnbouw en deze ondergronds verkennen als in Ramsbeck in de Sauerlandse Bezoekersmijn. Deze mijn was tot 31 januari 1974 vol in bedrijf. Toen moest die worden gesloten. Al direct werd besloten om van de mijn een museum te maken, met een bovengronds en ondergronds deel. Bovengronds krijgt u een indruk van de bureaus van directie en opzichters en de grote Loonhal. Die heet zo, omdat de mijnwerkers er hun loonzakjes ophaalden. Via een interessante mineralenverzameling, filmzaal met beelden van het oude Ramsbeck en hal met enorme machines die onderaards gebruikt werden, komt u in de Waschkeule. In deze wasruimte borgen de mijnwerkers hun schone kleren op in manden die met een touw onder het plafond werden gehangen. In het waslokaal krijgt u een jas en helm uitgereikt. Dan loopt u naar het perron van de elektrische trein uit de jaren vijftig. Vervolgens gaat u, zoals destijds de mijnwerkers, over een afstand van 1,5 km zo’n 300 meter diep de mijn in. Een ware belevenis. U wordt daar rondgeleid langs spannende plekken, waar voormalige mijnwerkers tekst en uitleg geven. Zo komt u bij de grootste onderaardse trommeltransportmachine ter wereld en ziet u een grote boormachine in werking. Het museum heeft bovengronds geen drempels, maar is ondergronds moeilijker toegankelijk voor mensen die slecht ter been zijn. Gelukkig krijgt u ook bovengronds een goede indruk van het belang van deze mijn voor Ramsbeck en het Sauerland.

Rond het middaguur rijden we vanuit Ramsbeck naar Willingen, één van de bekende wintersportplaatsen van het Sauerland en vooral beroemd om de skischans. U heeft de tijd om dit plaatsje te bezichtigen en de lunch te gebruiken. Later maken we een mooie huifkartocht door de omgeving van Willingen van circa 1,5 uur Er zijn drankjes in de huifkar aanwezig (ter plaatse te betalen).
Hierna rijden we, via de flanken van de Kahler Asten, het hoogste punt van het Sauerland, terug naar ons hotel in Bad Laasphe.

DAG 4: BEZOEK KORBACH EN SCHLOSS AROLSEN
Na het ontbijt stappen we in de bus, richting Korbach, een eeuwenoude Hanzestad. Het stadje ademt de sfeer van weleer met de vele vakwerkhuizen en de goed onderhouden stadsmuur die de plaats omringt. U heeft de tijd om hier, op eigen gelegenheid,  rustig rond te kijken.
Rond het middaguur rijden we door naar het Residenzschloss Arolsen. Dit 18e-eeuws kasteel is gebouwd in barokstijl en diende tot 1918 als residentie van de familie Waldeck-Pyrmont. De moeder van koningin Wilhelmina, koningin Emma, is hier geboren. U wordt rondgeleid door Nederlandssprekende gidsen. Indien ze niet beschikbaar zijn, is de rondleiding in het Duits en de uitleg via een flyer in het Nederlands.
Na ons bezoek rijden we vanuit Bad Arolsen, door het Nationalpark Kellerwald Edersee, terug naar ons hotel.

DAG 5: BAD LAASPHE - RONDVAART BIGGESEE - MÜLHEIM AN DER RUHR - HOOFDDORP
Na het ontbijt en inladen van de koffers, verlaten wij Bad Laasphe en rijden we naar de Biggesee, een van de stuwmeren die het Sauerland rijk is. We gaan aan boord voor een rondvaart over het meer. U kunt 1,5 uur genieten van de prachtige omgeving langs het water. Na de rondvaart rijden we naar Mülheim an der Ruhr.
Het historisch centrum van Mülheim an der Ruhr, lijkt eerder een dorp dan een deel van een grote stad. Hier vindt u rust en gezelligheid en kunt u heerlijk door de bochtige straten met historische vakwerkhuizen slenteren. In Mülheim staat een van de mooiste watertorens van het Ruhrgebied. De toren is meer dan 100 jaar oud, is gelegen aan een idyllisch slotpark en herbergt het Aquarius Wassermuseum, waarin op 14 verdiepingen alles draait om het thema water.
In de namiddag verlaten wij Mülheim en rijden richting Nederland, waar we in de omgeving van Woudenberg nog nagenieten van de reis bij het afscheidsdiner. Daarna keren we terug naar Hoofddorp

PRIJZEN PER PERSOON

GROEPSGROOTTE    
21 t/m 25 personen € 873    
26 t/m 30 personen € 818  
1-persoonskamer toeslag geen  
Inschrijfgeld VG-KLM € 50  

INCLUSIEF

 • Vervoer per luxe Comfort Class touringcar met chauffeur, tevens reisleider
 • Koffie met gebak op dag 1
 • 4 nachten verblijf in Hotel Am Fang o.b.v. all inclusive pakket met verblijf in een 2- of 1-persoonskamer:
  • Uitgebreid ontbijtbuffet
  • Lunchpakket op dag 2 t/m dag 5 (door het hotel samengesteld )
  • Uitgebreid dinerbuffet met saladebar en dessertbuffet
  • Consumpties (tussen 10:00 - 00:00 uur)
   Bier van het vat, huiswijn, Apfelkorn, frisdrank en vruchtensap
  • Gebruik van zwembad, fitness, sauna en Kneippruimte
  • Gebruik van Bowlingbaan in der Kellerbar o.b.v. beschikbaarheid
   Vooraf reserveren bij de receptie
  • Karaoke in Bar Amsterdam o.b.v. beschikbaarheid
   Vooraf reserveren bij de receptie
  • Live Muziek in de Kellerbar (op gezette tijden)
  • Gratis wifi
 • Entreegelden van onderstaande excursies
  • Dag 1: Stadswandeling Soest
  • Dag 2: Toeristentreintje Marburg
  • Dag 3: Bezoekersmijn Ramsbeck
  • Dag 3: Huifkartocht (exclusief drankjes )
  • Dag 4: Rondleiding Residenzschloss Arolsen
  • Dag 5: Rondvaart Biggesee
 • Afscheidsdiner dag 5
 • Fooien m.u.v. housekeeping
 • Toeristenbelasting Euro 3,50 p.p.p.n. inclusief in de reissom
 • Tol- en parkeergelden
 • Reisbegeleiding VG-KLM

MEER INFORMATIE
Het volledige programma kunt u HIER downloaden.
Indien u meer over deze reis wilt weten kunt u contact opnemen met de VG-KLM Reisbegeleider:

Ineke Vet  
E-mail ineke.vet@vg-klm.nl  
telefoon 06 537 95 150

INSCHRIJVEN
U kunt, vanaf 13 maart 10:00 uur, inschrijven voor één of twee personen. De inschrijving sluit op 10 april.

      INSCHRIJVEN

Back to top