U bent hier:

Muziekstedenreis USA

ALGEMEEN
Het is alweer een aantal jaren geleden dat SRC, samen met Nederlands grootste muziekkenner Leo Blokhuis, een muziekreis ontwikkelde. Op deze reis is uw roadtrip langs de muzieksteden van de Verenigde Staten gebaseerd. We beginnen dit muzikale avontuur in Chicago, vooral bekend om de elektrische blues, en reizen via de bluegrass van Kentucky naar country-hoofdstad Nashville. Van Nashville gaan we via Muscle Shoals en Tupelo naar ‘Soulsville USA’ Memphis om uiteindelijk de Mississippi-delta in te reizen en uit te komen in de bakermat van jazz en blues: New Orleans.

Op deze reis wordt u ondergedompeld in het rijke verleden van verschillende muzieksoorten. We gaan naar diverse studio’s waar artiesten als Aretha Franklin, Elvis Presley, Hank Williams, Otis Redding en The Rolling Stones hun wereldberoemde songs opnamen. We bezoeken het bluesmuseum in Clarksdale, het bluegrassmuseum in Owensboro en de Country Hall of Fame en de Grand Ole Opry in Nashville. In Memphis gaan we natuurlijk naar de Sun studio en Graceland, en ’s avonds kunt u er zelf op uit: in Chicago wacht Buddy Guy’s Legends, in Memphis BB King’s bluesclub en in New Orleans is er livemuziek op de hoek van elke straat.

Het is de bedoeling dat Leo Blokhuis zich bij ons gezelschap voegt voor het laatste deel van onze reis en op één van die avonden een exclusieve workshop voor onze groep organiseert.

ROUTE EN DAGPROGRAMMA

DAG 1 AMSTERDAM – CHICAGO
Uw reisleider wacht u op op de luchthaven van Chicago, de bakermat van de elektrische Chicago blues en startpunt van Route 66. Na aankomst kunt u de stad vast op eigen gelegenheid verkennen en ’s avonds wachten de diverse podia op u. Wordt het Buddy Guy’s Legends of toch The House of Blues? We verblijven twee nachten in Chicago. (ca. 25 km)

DAG 2 SWEET HOME CHICAGO
Met een blik vanaf het water op de prachtige architectuur van Chicago beginnen we onze kennismaking met deze fantastische stad. Hierna maken we een muziektour door de stad waarbij we onder andere een bezoek brengen aan 2120 South Michigan Avenue: de voormalige Chess Records Studios. Muddy Waters, Etta James, The Rolling Stones en vele anderen namen hier hun wereldberoemde songs op

DAG 3 BLUE MOON OF KENTUCKY
We verlaten The Windy City en reizen zuidwaarts naar het hart van de bluegrassmuziek: Kentucky. In het Owensboro Bluegrass Music Museum duiken we dieper in dit genre. We overnachten in Owensboro. (ca. 520 km)

DAG 4 NASHVILLE SKYLINE
Onze volgende stop is de hoofdstad van de country: Nashville. Direct na aankomst genieten we hier van een backstage rondleiding in het gebouw van The Grand Ole Opry, voor velen hét symbool van de countrymuziek. We verblijven twee nachten in Goodlettsville, een voorstad van Nashville. (ca. 235 km)

DAG 5 DOWN ON MUSIC ROW
We bezoeken The Country Music Hall Of Fame en RCA Studio B, waar alle groten van het genre hun muziek opnamen. Hank Williams, Waylon Jennings, Loretta Lynn: slechts een kleine greep uit de sterren die hier hun stem toevertrouwden aan het zwarte vinyl. Ook gaan we naar het oude Opry gebouw, het Ryman Auditorium, nu nog steeds een van ’s werelds meest beroemde podia. ’s Avonds lonken live muziek gelegenheden als The Bluebird Cafe. (ca. 40 km)

DAG 6 SWEET HOME ALABAMA
Het kleine slaperige Muscle Shoals is wereldberoemd door de opnamestudio’s van Fame en The Muscle Shoals Sound Studios. Op onze weg naar Memphis bezoeken we beide studio’s en treden in de voetsporen van onder meer Otis Redding, The Staples en The Rolling Stones, die in The Muscle Shoals Sound Studios twee van hun grootste hits ooit opnamen: Brown Sugar en Wild Horses. Boven de deur van studio Fame staat het: Through these doors walk the finest musicians, songwriters, artists and producers in the world. En over grootheden gesproken: na Muscle Shoals rijden we naar Tupelo en bezoeken we het huis waar de wieg van niemand minder dan Elvis heeft gestaan! We overnachten in Tupelo. (ca. 355 km)

DAG 7 MISSISSIPPI GODDAM
De historie van Amerika’s diepe zuiden is natuurlijk ook nauw verbonden met rassenhaat en segregatie. Vanaf de slavernij loopt via de Civil Rights-beweging een rechtstreekse rode draad naar het heden. En behalve Soulsville USA is Memphis ook de plaats waar Martin Luther King 50 jaar geleden zo tragisch aan zijn einde kwam. We beginnen ons verblijf in Memphis met een bezoek aan het National Civil Rights Museum, gevestigd in het Lorraine Motel: de plek van de aanslag op dominee King. (ca. 187 km)

DAG 8 MEMPHIS TENNESSEE
Vandaag storten we ons volledig in de muziek van Memphis, Soulsville USA. In de Sun studio’s verwonderen we ons erover dat vanuit zo’n kleine ruimte de halve wereld veroverd is. Hier zette Elvis zijn eerste stappen in de muziek, maar namen ook Johnny Cash en Jerry Lee Lewis op. De studio ademt muziekhistorie. Historie treffen we ook in het Stax Museum of American Soul Music, een naam die eigenlijk alles al zegt. ’s Middags gaan we naar Graceland, het landgoed en de laatste rustplaats van Elvis. Toch liever nog wat soul in plaats van rock ’n roll? Blijf dan downtown om met een plattegrond van de stad op zoek te gaan naar de Royal Studios of het geboortehuis van Aretha Franklin. (ca. 30 km)

DAG 9 HIGHWAY 61 REVISITED
We verlaten Memphis en gaan op weg naar de crossroads van Highways 61 en 49 in Clarksdale. Volgens de legende verkocht Robert Johnson hier zijn ziel aan de duivel in ruil voor zijn virtuositeit op de gitaar. In Clarksdale bezoeken we het Delta Blues Museum, waarna we doorrijden naar Natchez waar ons hotel voor vannacht staat. (ca. 480 km)

DAG 10 LOUISIANA BOUND: VAN NATCHEZ NAAR NEW ORLEANS
Strategisch gelegen aan de Mississippi groeide Natchez uit tot een van de belangrijkste handelsplaatsen van het zuiden. Suikerriet en katoen brachten over de rug van de vele Afrikaanse tot slaaf gemaakten de blanke plantagehouders een enorme welvaart, die vandaag de dag nog weerspiegeld wordt in de prachtige Antebellum plantershuizen die de stad rijk is. We maken een tour langs een aantal van de huizen voor we doorrijden naar The Big Easy, New Orleans, waar we beginnen met een terugblik op de orkaan Katrina. Toen Katrina de stad trof, stokte de muziek en werd New Orleans het decor van onbeschrijfelijk menselijk leed en verdriet. Tot op de dag van vandaag worden de bewoners geconfronteerd met de gevolgen van Katrina. In het Louisiana State Museum bezoekt u de hieraan gewijde tentoonstelling. We blijven twee nachten in New Orleans. (ca. 280 km)

DAG 11 CITY OF NEW ORLEANS
De haven van New Orleans is de plaats waar vele tot slaaf gemaakten voet op Amerikaanse bodem zetten. Met hen kwamen de ritmes en muziek uit Afrika. Op Congo Square in de wijk Tremé mochten zij eens per week bij elkaar komen, bijeenkomsten die vooral gebruikt werden om samen te dansen en te musiceren. Wij maken vanuit ons centraal gelegen hotel een bijzondere muzikale stadswandeling. Tremé, French Quarter: uit alle voegen druipt hier de muziek. Jazz, blues, soul, cajun: alles is hier te beluisteren en loopt als een rode draad door de historie van de stad. Wie New Orleans zegt, zegt natuurlijk Louis Armstrong, maar ook Fats Domino, Dr. John, Little Richard, Allen Toussaint en Cosimo Matassa. Een kleine greep slechts uit het onuitputtelijke arsenaal van de rijke muziekhistorie van deze stad. En ’s avonds is er ongetwijfeld weer live muziek. Wordt het Bourbon Street of gaat u naar The Spotted Cat op Frenchman Street? Misschien stuit u nog wel ergens op een second line of slaagt u erin een plekje te bemachtigen in The Preservation Hall.

DAG 12: NEW ORLEANS – AMSTERDAM
Vanaf uw hotel vertrekt u naar de naar Louis Armstrong vernoemde luchthaven vanwaar u de terugreis naar Nederland aanvaardt. (ca. 25 km)
U arriveert de volgende dag.

PRIJZEN PER PERSOON

16 – 20 personen € 4.398
21 – 25 personen € 4.050
1-persoonskamer toeslag € 898
Inschrijfgeld VG-KLM* € 185
 • Met ingang van 1 april 2022 wordt onze vereniging aangifteplichtig voor de btw. Dit betekent dat wij over het inschrijfgeld voor reizen, 21% btw moeten heffen en aan de Belastingdienst afdragen.

INBEGREPEN

 • Transfer luchthaven – hotel en vice versa.
 • Vervoer ter plaatse in een comfortabele touringcar.
 • Overnachting in 2-persoonskamers voorzien van een bad en/of een douche en een toilet. Als u alleen reist, verblijft u in een 2-persoonskamer voor alleengebruik.
 • Verzorging op basis van logies en ontbijt.
 • Muziektour Chicago onder leiding van een gids.
 • Entree Chess studio Chicago.
 • Architectuurcruise in Chicago.
 • Rondleiding Grand Ole Opry in Nashville met gids.
 • Entree Sun Studio’s Memphis.
 • Graceland tour Elvis Experience + vliegtuigen.
 • Muzikale stadswandeling New Orleans onder leiding van een gids.
 • Leo Blokhuis sluit zich drie dagen bij ons gezelschap aan
 • Audiosysteem.
 • Begeleiding tijdens de reis door een deskundige Nederlandssprekende reisleider.
 • 100% CO₂-compensatie van uw reis: de uitstoot van het vervoer en het verblijf wordt door SRC Reizen gecompenseerd, zowel voor de reizigers als voor de reisleider.
 • Reisbegeleiding VG-KLM
 • Luchthavenbelasting
 • Brandstofheffing
 • Fooien, m.u.v. housekeeping
 • Reserveringskosten € 25,- per boeking

BIJKOMENDE KOSTEN

 • Calamiteitenfonds: € 2,50 per boeking
 • SGR-bijdrage € 5,- per persoon
 • Fooien voor housekeeping
 • Niet genoemde maaltijden, drankjes en persoonlijke uitgaven
 • Reis- en/of annuleringsverzekering

ADDITIONELE INFORMATIE
Het complete overzicht (inclusief hotels en vluchtschema) zoals beschreven door reisorganisator SRC Reizen kunt u HIER downloaden.
Indien u meer over deze reis wilt weten kunt u contact opnemen met de VG-KLM Reisbegeleider:

Tom Gastelaars
E-mail tom.gastelaars@vg-klm.nl
Telefoon 06 517 48 039

INSCHRIJVEN
Om direct in te schrijven klikt u HIER.

Back to top